Universe Today

… Merras blogja

Stephen Colbert a legnagyobb élő amerikai?

Posted by merras on április 19, 2007

Ez a Stephen Colbert valóban népszerű egy figura lehet a tengerentúlon – és nem csak azért, mert majdnem hidat neveztek el róla itthon. Amúgy miért ne lehetett volna Colbert-híd, ehelyett az unalmas és fantáziátlan Megyeri-híd helyett – ha már ő nyerte a versenyt? (Ez amúgy jelzi, hogy a politikusok kb. mennyire is adnak a nép szavára: ha egyszer azt mondták, hogy a legtöbb szavazatot kapó versenyzőről lesz elnevezve a híd, akkor legyen úgy, nem?)

Most keresőoptimalizálás körökben került elő Colbert neve, mint egy kísérlet alanya – a megértéshez felszínesen bele kell mennem picit ebbe a témába (közérthető és rövid leszek, ígérem).

Sokáig létezhetett a Google bombázásnak nevezett jelenség – aminek egyik egyáltalán nem sajnált alanya George W. Bush volt. Így történhetett meg az, hogy pár hónappal ezelőtt, ha beírtad a Google-be a “miserable failure” kifejezést (~ szerencsétlen tévedés), akkor a Fehér Ház hivatalos oldalán találhat Bush életrajzot dobta ki első helyre a Google. Nos, ezt egy nagyon egyszerű hackkel lehetett elérni: a Google erőteljesen figyelembe veszi, hogy egy honlapra milyen szöveggel hivatkoznak a linkek. Sokan kitettek tehát olyan szöveggel linket, hogy “miserable failure”, a link “title” részében is ugyanezzel a szöveggel – a Google pedig logikusan gondolta, hogy Bush önéletrajza egy orbitális bukásról szól. (Végülis, igaz, nem?)

Pár hónapja frissítették az algoritmust, és elvileg már nem működik ez a típusú “bombázás” – de lehet, hogy mégis, talán egy picikét másmilyen formában.

Keresőoptimalizáló szakértők tehát most kísérletképpen egy mozgalmat indítottak: hozzuk ki a Googleben Stephen Colbertet a legnagyobb élő amerikainak. A linkszöveg mindegy, az titleben legyen Greatest Living American szöveg. Ha nem működik a dolog, akkor a Google tényleg javított a dolgokon – ha igen, akkor van mit fejlődnie.

És hogy maga Colbert mit szól ehhez?

“Nem tudom, mi az a Google bombázás, de akarom!”

Én úgy gondolom, ha már a Colbert-híd kapcsán annyi pozitív reklámot kapott Magyarország az ő segítségével, hát ennyit igazán megtehetünk érte, hogy hozzásegítjük a legnagyobb élő amerikai titulushoz így a Virtuáliában.

Ha csatlakoznál a “mozgalomhoz”, akkor a blogodban a link szerkesztésekor felugró kis ablakban írhatod be a title-t, a “Cím” mezőbe.

[UPDATE: A bombázás sikerült, 24 óra alatt meglett az eredménye.]


Add A Comment

?>